Työvälineet

Tarvittava työvälineiden määrä riippuu ruoanlaittajan kokkausinnosta ja syöjien määrästä. Jos laitat ruokaa harvemmin vain itsellesi, pärjäät vähemmällä määrällä välineitä, kuin jos laitat ruokaa usein useammalle henkilölle.


Ruoanlaitossa yleensä tarvittavia perustyövälineitä ovat esimerkiksi:
  • Erilaisia mittoja (esimerkiksi ruoka- ja teelusikka, desin ja litran mitat)
  • Leikkuulauta
  • Erilaisia veitsejä (eri kokoisia, sileä- ja sahateräisiä)
  • Raastin
  • Paistinlasta
  • Kauha
  • Kattiloita
  • Pannuja
  • Sähkövatkain
  • Sauvasekoitin/monitoimikone
  • Ajastin
  • Essu

Jos leivot paljon, voit tarvita lisäksi esimerkiksi näitä välineitä:
  • piirakkavuoka
  • rengasvuoka
  • täytekakkuvuoka
  • leipävuoka
  • muffinssivuoka
  • kaulin
  • taikinapyörä
  • piparkakku- ja torttumuotteja
  • pursotin

Työvälineet:


Mitat

Ruokamittoina voivat toimia tee- ja ruokalusikat, sekä muoviset tai metalliset mitta-astiat

Leikkuulauta

Leikkuulauta voi olla esimerkiksi muovinen tai puinen. Käytä lihan ja kasvisten käsittelemiseen eri leikkuulautoja tai pese välineet huolellisesti käyttöjen välillä. Voimakastuoksuisilleja -värisille raaka-aineille voi myös hankkia omat laudat tai  suojata laudan esimerkiksi leivinpaperilla.

Leikkuulauta tulee pestä huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Pesemiseen sopii mieto saippuavesi ja tiskiharja. Puista leikkuulautaa ei tule suositella pestävän tiskikoneessa. Puista lautaa tulee öljytä säännöllisesti noin puolen vuoden välein, esimerkiksi   pellavaöljyllä. Öljyäminen pidentää laudan ikää.

Veitset

Tarvitsemasi veitsi riippuu käsiteltävästä raaka-aineesta. Muista pestä veitset eri elintarvikkeiden paloittelun välillä (esimerkiksi jos pilkot lihan/kanan/kalan jälkeen kasviksia).
Erilaisia veitsiä:
  • leipäveitsi
  • sileäteräinen yleisveitsi tai kokkiveitsi
  • juuresveitsi
  • perunankuorimisveitsi
  • veitsenteroitin
Raastin
    Raastimia on olemassa erilaisia ja erin kokoisia eri käyttötarkoituksiin. Perusraastimella pärjäät peruskokkauksessa.

    Paistinlasta

    Paistinlastoja on olemassa muovisia, puisia ja metallisia. Muoviset ja puiset ovat parempia käyttää, sillä ne eivät raavi pannujen kattiloiden pintaa.

    Kauha

    Kauhoja on hyvä olla 2-3 erikokoista.

    Kattilat ja pannut

    Kattiloita, kasareita ja pannuja on myös hyvä olla eri kokoisia. Kattiloiden tyyppi riippuu siitä, onko sinulla käytössä tavallinen vai induktioliesi. Tavalliselle liedelle sopivat yleensä kaikki kattilat ja pannut. Induktioliedelle Induktioliedellä vain keittoastioita, joiden pohjassa on magnetoituvaa,  ferromagneettista materiaalia. Jos kattilan pohjassa ei lue suoraan sopiiko se induktioliedelle käytettäväksi, voi sopivuuden testata magneetilla. Jos magneetti pysyy astian pohjassa, niin astia sopii induktioliedelle. Valitse käytettävän keittolevyn koko kattilan tai pannun pohjan koon mukaan siten, että kattila tai pannu peittää koko levyn.

    Sähkövatkain

    Sähkövatkaimella voit esimerkiksi vaahdottaa kakkutaikinoita tai kermavaahtoa.
    Muista irrottaa sähköjohto pistokkeesta aina käytön jälkeen. Irrota myös vatkainosat ja pese huolellisesti.

    Sauvasekoitin/monitoimikone

    Sauvasekoitinta tai monitoimi- tai pirtelökonetta voit tarvita pirtelöiden tai sosekeittojen teossa. Muista irrottaa sähköjohto pistokkeesta aina käytön jälkeen. Pese sauvasekoittimen terä tai koneen irrotettavat osat huolellisesti.

    Ajastin

    Ajastin auttaa sinua muistamaan ruoan kypsymisajasta ja muistuttaa ottamaan ruoan pois uunista tai liedeltä. Ajastimena voit käyttää siihen erityisesti tarkoitettua ajastinta tai vaikka kännykkän ajastintoimintoa.

    Essu

    Esiliina/essu suojaa vaatteitasi ruoanlaitossa mahdollisesti tulevilta roiskeilta, tahroilta ja pölyltä.

    Piirakkavuoka

    Piirakkavuoka on erityisesti suolaisten ja makeiden piirakoiden valmistamiseen tarkoitettu vuoka. Piirakkavuoka on yleensä matalampi kuin tavalliset uunivuoat. Se voi olla esimerkiksi pyöreän mallinen. Piirakkavuoka voi olla esimerkiksi lasi-, alumiini-, teflon-, silikoni- tai keraaminen vuoka. Huom! Silikonivuokia käytettäessä tulee yleensä käyttää matalampia lämpötiloja ja lyhyempiä paistoaikoja kuin muita vuokia käytettäessä.

    Rengasvuoka

    Rengasvuoka on renkaan mallinen vuoka, jossa valmistetaan esimerkiksi kuivakakkuja. Rengasvuoka on yleensä alumiinista, teflonista tai silikonista valmistettu. Huom! Silikonivuokia käytettäessä tulee yleensä käyttää matalampia lämpötiloja ja lyhyempiä paistoaikoja kuin muita vuokia käytettäessä.

    Täytekakkuvuoka

    Täytekakkuvuoka on yleensä pyöreä, alumiininen irtopohjavuoka. Täytekakkuvuoka voi olla myös muun mallinen ja muusta materiaalista valmistettu. Irtopohjavuoan pohja- ja sivuosat voidaan irrottaa toisistaa, jolloin kakun käsitteleminen on helpompaa. Irtopohjavuoan avulla voidaan valmistaa myös esimerkiksi hyydytettävät kakut.

    Leipävuoka

    Leipävuoka on yleensä suorakaiteen muotoinen alumiinista, teflonista tai silikonista valmistettu vuoka. Siinä voi paistaa esimerkiksi vuokaleipiä tai makeita kuivakakkuja.

    Muffinssivuoka

    Muffinssivuoka on erityisesti suolaisten ja makeiden muffinssien leipomista varten valmistettu suuri vuoka, jossa on yleensä 6-12 koloa, joihin muffinssitaikina laitettaan. Muffinssivuoka on yleensä teflonista tai silikonista valmistettu. Yksittäisiä muffinssivuokia on myös kertakäyttöisiä paperivuokia ja pestäviä ja uudelleen käytettäviä silikonivuokia. Vuoat asetellaan esimerkiki uunipellin päälle ennen täyttämistä.

    Kaulin

    Kaulinta käytetään yleensä leipomisessa taikinan saamiseksi ohuemmaksi ja sileämmäksi. Kaulin voi olla esimerkiksi puinen tai muovinen.

    Taikinapyörä

    Taikinapyörällä voit esimerkiksi leikata kaulitusta taikinasta neliöitä tai erilaisia kuvioita.

    Piparkakku- ja torttumuotit

    Piparkakkumuotit ovat yleensä metallisia, muovisia tai silikonisia muotteja, joilla valmistat erimuotoisia piparkakkuja tai keksejä.

    Pursotin

    Pursottimen avulla voidaan esimerkiksi koristella täytekakku kermalla tai piparkakut sokerikuorrutteella. Pursottimia ja pursottimiin saatavia erimuotoisia liitinosia on saatavilla kaupoissa hyvin monenlaisia. Yksinkertaisen pursottimen esimerkiksi piparkakkujen sokerikuorrutusta varten voi tehdä myös itse leikkaamalla pakastemuovipussin kulmaan pienen reiän.


    HUOM!
    Lisää ohjeita työvälineisiin ja niiden pesuun ja hoitoon  liittyen Marttaliittojen  sivuilta.