Sanastoa

RUOANLAITTOON LIITTYVÄÄ SANASTOA


Hauduttaminen
Ruoka poreilee hiljalleen ja kypsyy lähellä kiehumispistettä.

Keittäminen
Ruoan kypsentäminen koko ajan kuplivan kuumassa nesteessä.

Kiehauttaminen
Ruoka kuumennetaan kiehuvassa vedessä nopeasti (n. 1-5 min) n. 100 °C:een.

Leivittäminen
Ruoka-aine kastetaan jauhoissa tai maustetussa jauhoseoksessa ennen paistamista.

Marinoiminen
Ruoka-aine maustetaan ennen kypsentämistä pitämällä ruoka-ainetta mausteliemessä.

Ruskistaminen
Ruoka-aineen nopea kuumennus rasvassa, jolloin syntyy ruskea paistopinta

Suurustaminen
Keiton, kiisselin tai kastikkeen sakeuttaminen jauhojen avulla. 


LIESI

Liesi on kiinni, sammutettu.













Lieden mietolämpö (1-2).












Lieden keskilämpö (3-4).














Lieden korkealämpö (5-6).















UUNI

Uuni on sammutettu/kiinni.















Uunin ylä-alalämpö/tasalämpö (ylävastus + alavastus). Tavallisimmin käytettävä uunin toiminto.





Uunin ylälämpö (ylävastus).















Uunin alalämpö (alavastus).





 

Grilli.
















RUOKAOHJEISSA KÄYTETYT VAIKEUSASTEET


Hyvin helppo

Onnistuu aloittelijoiltakin. Tarvitsen vain vähän raaka-aineita ja ruoanlaittoon tarvittavia välineitä.

Helppo

Perusruokia perusraaka-aineista vähällä vaivalla. Käytetään yleisimpiä ruoanlaitossa tarvittavia välineitä. Ei sisällä monia työvaiheita.

Vähän vaativampi

Vaatii hieman kokemusta ruoanlaiton parissa. Sisältää useampia työvaiheita.

Vaativa

Kokeneimmille kokeille. Vaatii enemmän käden taitoja ja useampien raaka-aineiden ja välineiden käyttöä. Sisältää useita eri työvaiheita.