26.2.2011

Pastan keittäminen

- Pastan keittämisessä on tärkeää käyttää tarpeeksi isoa kattilaa, jotta pasta pääsee liikkumaan vapaasti kiehuvassa vedessä. Tämä estää pastaa tarttumasta toisiinsa kiinni.

- Pastan keittämisen mittasuhteet:

Jokaista henkilöä kohti noin 70 g pastaa, 1 l vettä, noin 1/2 tl suolaa.


Näitä aineksia tarvitset:

Pastaa (spagettia, makaronia, tagliatellea tms.)
Suolaa
(öljyä)




Näitä välineitä tarvitset:

Iso kattila + kansi, pastakauha, mittavälineet,
(pastalävikkö, ei välttämätön).









Näin keität pastan:


1. Kaada kylmää hanavettä kattilaan reilusti, eli noin yli puolet kattilan korkeudesta, riippuen keitettävän pastan määrästä ja kattilan koosta.














2. Laita kattila liedelle ja säädä liesi täydelle teholle (aseta nuppi kohtaan 6) ja odota, että vesi kiehuu. Vesi kiehuu, kun vesi alkaa kuplia ja siitä nousee vesihöyryä.



3. Kun vesi kiehuu, lisää suola. - Voit keittää pastan myös ilman suolaa.

4.  Kun vesi kiehuu taas (= suola on liuennut) laita sekaan kaikki pasta kerralla. Vesi pehmentää pastan vähitellen, jolloin pitkä pasta on helppo painaa kauhalla kiehuvaan veteen. Sekoita vedessä uivaa pastaa, jottei pasta tarttuisi kiinni toisiinsa.





5. Aloita ajanotto siitä, kun vesi alkaa kiuhumaan uudelleen.- Tarkista keittoaika pussin tai paketin ohjeesta! Keitä pasta ilman kantta, veden pitää poreilla tasaisesti.











6. Pastaa kannatta maistaa jo hieman ennen kuin ohjeessa mainittu aika on kulunut. Ota pastakauhalla yksi nauha kattilasta ja maista. Pasta on sopivan kypsää ja kiinteää "al dente", kun se vielä tuntuu  pureskeltaessa. Jos pasta tuntuu purtaessa vielä selvästi kovalle, pitää pastan antaa vielä kypsyä. Pasta pehmenee hieman vielä valuttamisen aikana.










7. Laita kansi kattilan päälle ja ota kattila liedeltä. Kaada keitinvesi varovasti pois tiskialtaaseen asettamalla kansi kattilan päälle siten, että väliin jää pieni rako ja kaada sitten vedet pois. Käytä suojakäsineitä, ettet polta sormiasi.
- Jos sinulla on pastalävikkö, voit käyttää sitä. Kaada pasta lävikköön ja valuta pasta lävikössä ravistellen lävikköä, jotta kaikki vesi valuu pois.








8. Tarjoile pasta heti haluamasi kastikkeen kera. Jos säilytät pastaa sellaisenaan ilman kastiketta, kaada sekaan hieman (noin 1 rkl) öljyä estämään pastan takertumista toisiinsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravintoainesisältö

 


1 annos
(noin 70 g kuivana)
Hiilihydraatteja

 46 g
Proteiinia

 7 g
Rasvaa

 0,8 g
Kuitua

 2 g



Energiaa kJ:

958
Energiaa kcal:

229

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vastaan mielelläni kysymyksiin ja otan vastaan kommentteja ja kehitysideoita koskien sivustoa ja ruokaohjeita.