Työskentelyohjeita


Hyvä keittiöhygienia ovat erittäin tärkeitä ruoanlaitossa. Hyvällä keittiöhygienialla voidaan taata ruoan puhtaus ja ehkäistä ruokamyrkytyksiä. 

Turvallisen ruoanlaiton ohjeet:

Puhtaat kädet ja työvälineet ovat ruoanlaiton perusasioita. Pese kädet aina ennen ruoanlaiton aloittamista ja aina niiden likaantuessa myös ruoanlaiton yhteydessä.

Jos olet sairaana, sinun ei tulisi tällöin valmistaa ruokaa muille.

Pese kasvikset huolellisesti juoksevan veden alla. Kuori kuorelliset juurekset, kasvikset ja hedelmät.

Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin. Jos käsittelet samaan aikaan raakaa lihaa ja kasviksia, joita ei kypsennetä, muista käsitellä niitä eri välineillä ja eri alustoilla.

Kuumenna ruoka kypsäksi joka puolelta.

Kun ruoka on valmista, tarjoile ruoka heti tai jäähdytä se nopeasti. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti.

Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2 - +6 asteessa).

Muista pestä työvälineet huolellisesti aina ruoanlaiton jälkeen ja laita takaisin niille kuuluville paikoilleen. Työvälineiden järjestyksessä pitäminen helpottaa niiden löytämistä seuraavalla kerralla ja työt sujuvat mukavammin.

Huolehdi myös keittiön ja työskentelyalueen puhtaanapidosta.

Muista sammuttaa käytön jälkeen kaikki elektroniset laitteet, etenkin sähköliesi tai -uuni. 


HUOM!
Lisätietoa elintarvikkeiden käsittelystä ja säilyttämisestä Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) sivuilta.

Lue vielä nämä ennen kuin aloitat:

1.   Lue ruokien valmistusohjeet aina huolellisesti kokonaan läpi ennen työn varsinaista aloittamista.

2. Pese kädet huolellisesti saippualla ja laita halutessasi esiliina/essu suojaamaan vaatteitasi.

3. Ota esille kyseessä olevan ruoan valmistamiseen tarvittavat työvälineet.

4. Ota esille kyseessä olevan ruoan valmistamiseen tarvittavat ruoka-aineet. Voit mitata ruoka-aineet halutessasi jo valmiiksi, jos se helpottaa mielestäsi ruoan valmistusta.

5. Seuraa annettuja valmistusohjeita. Tarvittaessa voit kuitenkin korvata sinulle sopimattomia raaka aineita sinulle sopiviksi. Tavallisten maitotaloustuotteiden sijaan voit esimerkiksi käyttää laktoosittomia tuotteita tai soija-, riisi- tai kaurapohjaisia valmisteita. Tavalliset vehnäjauhot voit korvata gluteenittomilla jauhoilla ja jauhoseoksilla. Riisin sijaan voit käyttää esimerkiksi ohraa ja niin edelleen. Voit halutessasi myös muokata ohjeita mieluisammaksi esimerkiksi lisäämällä tai vähentämällä mausteiden määrää oman makusi mukaan. Ohjeissa käytetyt ja kuvatut tuotteet ovat tuote-esimerkkejä. Voit valita itse käyttämäsi tuotteet omien mieltymysten mukaisesti.

6. Kata valmistamasi ruoka ja ruokailuvälineet kauniisti esille ja nauti. Kaunis kattaus tuo hyvän mielen ja piristää päivää.

7. Siivoa työpisteesi ja työvälineesi! Tarkista, että kaikki käytetyt sähkölaitteet ovat sammutettu!