19.3.2011

Perunoiden keittäminen

Valmistusaika: n. 45  min.
Vaikeusaste:  helppo
Valmistustapa: keittämällä

Näitä aineksia tarvitset:

Perunoita (1-3 perunaa/hlö riippuen perunoiden koosta)
Vettä (sen verran, että perunat peittyvät kattilassa)
Suolaa n. 1 tl



Näitä välineitä tarvitset:

Kattila, juuresharja, kulho tai lautanen pestyille perunoille.




Näin keität perunat:

1. Pese perunat huolellisesti juuresharjalla. Valitse mielellään keskenään samakokoisia perunoita samalla kertaa keitettäväksi.








2. Laita kattilaan noin puolilleen kylmää vettä hanasta. Sen verran riittää, että perunat juuri peittyvät.













3. Laita kattila liedelle ja käännä levyn teho maksimiin (aseta nuppi kohtaan 6). Jos laitat kannen päälle, nopeutat veden kiehumista ja säästät energiaa. Valvo kuitenki, ettei vesi kiehu yli.









4. Kun vesi kiehuu voit lisätä vähän suolaa n. 1 tl ja laittaa perunat varovasti kattilaan. Vesi kiehuu, kun vesi alkaa kuplia ja siitä nousee vesihöyryä. Kun laitat perunoita kattilaan, voit käyttää apuna myös isoa kauhaa, ettei kuumaa vettä roisku käsillesi. Laita kansi takaisin kattilan päälle.








5. Vähennä sitten levyn tehoa noin puoleen (3-4)siten, että vesi jatkaa kiehumista hiljalleen, muttei kiehu yli kattilasta. Anna kiehua noin 20-25 minuuttia kannen alla. Valvo, ettei vesi kiehu yli. Jos vesi meinaa kiehua yli, nosta kantta hetkeksi tai siirrä kattila hetkeksi pois levyltä ja pienennä lämpöä.








6. Kokeile haarukalla milloin peruna on kypsä. Peruna on kypsä, kun haarukkaa uppoaa helposti perunan sisään ja se tuntuu pehmeältä. Kun perunat ovat kypsiä, kaada kuuma vesi varovasti pois kattilan kannen avulla. Käytä tarvittaessa suojakäsineitä, ettet polta käsiäsi.








8. Voit tarjoilla perunat samasta kattilasta missä ne on keitetty. Kuori ennen syömistä.








- HUOM! Keitä uudet perunat samalla tavalla, mutta huomio, että keittoaika on lyhyempi (n. 15 min). Uudet perunat syödään yleensä kuorineen, joten muista pestä perunat huolella.

-VINKKI! Voit kypsentää perunat myös mikrossa, katso ohje täältä.

Perunalajikkeen valinta: 

Valitse perunalajike käytön mukaan. Perunapussien väri- ja lajiketaulukko auttaa valinnassa.Huom! Joskus samaa lajikettaa saattaa esiintyä kahden eri värikoodin alla. Tämä johtuu kasvupaikasta, mikä vaikuttaa perunoiden jauhoisuuteen ja kunkin perunaerän käyttösuositus määritellään erikseen.



Ravintoainesisältö

 


       1 kpl (á
noin 70 g) 
Hiilihydraatteja

 9 g
Proteiinia

 1 g
Rasvaa

 0,1 g
Kuitua

 0,5 g



Energiaa kJ:

160
Energiaa kcal:

35

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vastaan mielelläni kysymyksiin ja otan vastaan kommentteja ja kehitysideoita koskien sivustoa ja ruokaohjeita.