Tietoa keittokirjasta


"Helposti maistuvaa" -kuvakeittokirja on osa tekemääni  pro gradu – tutkielmaan Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikössä Kuopion kampuksella.  Yksityiskohtaisesti  selitetty ja kuvitettu  keittokirja on suunnattu erityisesti nuorille autismin kirjon henkilöille, jotka ovat muuttaneet tai muuttamassa pois kotoa itsenäisempään asumismuotoon. "Helposti maistuvaa" sopii kuitenkin kaikille, jotka kaipaavat  selkeämpiä ja yksityiskohtaisempia valmistusohjeita ruoanlaiton tueksi.

Sivuston tavoitteena on motivoida ja innostaa valmistamaan itse ruokaa sekä tarjota edellytykset mahdollisimman itsenäiseen ja omatoimiseen työskentelyyn.

Ohjeiden suunnittelun ja sivuston toteutuksen pohjana toimi pro gradu -tutkielman kirjallinen osuus, mikä käsitteli hyvätasoista autismikirjoa ravitsemustieteen näkökulmasta tarkasteltuna, sekä kohderyhmälle järjestetty verkkokysely, jossa vastaajilla oli mahdollisuus myös kertoa omia ehdotuksia keittokirjan sisältöä varten

Ruokaohjeet on kehitelty itse tai muokattu erinäisistä tekijän aiemmin kokeilluista ja kerätyista ohjeista. Ruokaohjeiden valintaperusteina oli muun muassa monipuolisuus, hyvä maku ja helppo valmistustapa sekä terveellisyys. Ajatuksena oli, että mahdollisimman moni löytäisi ruokaohjeiden joukosta jotain itselleen ja ruoanvalmistustaidoilleen sopivaa valmistettavaa. Ruokaohjeita pyrittiin valitsemaan monipuolisesti siten, että joukosta löytyisi ohjeita niin pääaterioiden kuin aamu-, väli- ja iltapalojen sekä leivonnaisten valmistamiseen. Ohjeisiin pyrittiin valitsemaan sekä liha- että kasvisruokia. 

Ruokaohjeet on pyritty suunnittelemaan niin, että niitä voi myös muokata omien mieltymysten tai ruokarajoitteiden perusteella. Alkuperäiset ohjeet on pyritty pitämään miedosti maustettuina ja makeutettuina, jolloin kukin voi halutessaan lisätä mausteita itse. Ohjeiden perään on pyritty laittamaan mahdollisuuksein mukaan myös valmiita vinkkejä, kuinka ruokaohjeita voi esimerkiksi muunnella ja tuoda vaihtelua. 

Olen itse valmistanut ja kuvannut ohjeet kotonani. Ruokaohjeiden valmistamiseen käytetyt ainekset on ostettu itse, eikä keittokirjan valmistamiseen ole annettu ulkopuolista rahallista tukea. Ruokaohjeissa käytetyt ainekset ja kuvatut valmistustavat ovat esimerkkejä. Jokainen voi käyttää itse valitsemiaan tuotteita omien mieltymysten ja tottumusten mukaisesti sekä valmistaa ruoat itse parhaaksi näkemällään tavalla.



Ruokaohjeiden annosmäärät ja -koot sekä lasketut ravintoainesisöltöluvut ovat keskimääräisiä ja suuntaa antavia. Ravintoainesisällöt on laskettu alkuperäisestä perusohjeesta käyttäen kuvissa näkyviä elintarvikkeita. Tarkka ravintosisältö vaihtelee kuitenkin käytetyistä raaka-aineista ja niiden määrästä riippuen. Ravintosisältötiedot kannattaa tarkistaa elintarvikkeiden päällysmerkinnöistä.

Jenni Kurkela

Terveystieteiden maisteri, Itä-Suomen yliopisto

kurkela.jenni(at)gmail.com

Tutkielman ohjaajat

Tiina Rissanen  FT, dosentti, yliassistentti - Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö,  Itä-Suomen yliopisto
                  
Sari Voutilainen FT, dosentti, yliopistonlehtori - Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö
Itä-Suomen yliopisto

Tutustuttuasi keittokirjaan voit vastata palautekyselyyni tästä linkistä. Kiitos paljon!