Ruoanlaitossa yleensä tarvittavia perustyövälineitä ovat esimerkiksi:
- Erilaisia mittoja (esimerkiksi ruoka- ja teelusikka, desin ja litran mitat)
- Leikkuulauta
- Erilaisia veitsejä (eri kokoisia, sileä- ja sahateräisiä)
- Raastin
- Paistinlasta
- Kauha
- Kattiloita
- Pannuja
- Sähkövatkain
- Sauvasekoitin/monitoimikone
- Ajastin
- Essu
Jos leivot paljon, voit tarvita lisäksi esimerkiksi näitä välineitä:
- piirakkavuoka
- rengasvuoka
- täytekakkuvuoka
- leipävuoka
- muffinssivuoka
- kaulin
- taikinapyörä
- piparkakku- ja torttumuotteja
- pursotin
Työvälineet:
Mitat
Ruokamittoina voivat toimia tee- ja ruokalusikat, sekä muoviset tai metalliset mitta-astiat
Leikkuulauta
Leikkuulauta voi olla esimerkiksi muovinen tai puinen. Käytä lihan ja kasvisten käsittelemiseen eri leikkuulautoja tai pese välineet huolellisesti käyttöjen välillä. Voimakastuoksuisilleja -värisille raaka-aineille voi myös hankkia omat laudat tai suojata laudan esimerkiksi leivinpaperilla.
Leikkuulauta tulee pestä huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Pesemiseen sopii mieto saippuavesi ja tiskiharja. Puista leikkuulautaa ei tule suositella pestävän tiskikoneessa. Puista lautaa tulee öljytä säännöllisesti noin puolen vuoden välein, esimerkiksi pellavaöljyllä. Öljyäminen pidentää laudan ikää.
Veitset
Tarvitsemasi veitsi riippuu käsiteltävästä raaka-aineesta. Muista pestä veitset eri elintarvikkeiden paloittelun välillä (esimerkiksi jos pilkot lihan/kanan/kalan jälkeen kasviksia).
Erilaisia veitsiä:
- leipäveitsi
- sileäteräinen yleisveitsi tai kokkiveitsi
- juuresveitsi
- perunankuorimisveitsi
- veitsenteroitin
Paistinlasta
Paistinlastoja on olemassa muovisia, puisia ja metallisia. Muoviset ja puiset ovat parempia käyttää, sillä ne eivät raavi pannujen kattiloiden pintaa.
Kauha
Kauhoja on hyvä olla 2-3 erikokoista.
Kattilat ja pannut
Kattiloita, kasareita ja pannuja on myös hyvä olla eri kokoisia. Kattiloiden tyyppi riippuu siitä, onko sinulla käytössä tavallinen vai induktioliesi. Tavalliselle liedelle sopivat yleensä kaikki kattilat ja pannut. Induktioliedelle Induktioliedellä vain keittoastioita, joiden pohjassa on magnetoituvaa, ferromagneettista materiaalia. Jos kattilan pohjassa ei lue suoraan sopiiko se induktioliedelle käytettäväksi, voi sopivuuden testata magneetilla. Jos magneetti pysyy astian pohjassa, niin astia sopii induktioliedelle. Valitse käytettävän keittolevyn koko kattilan tai pannun pohjan koon mukaan siten, että kattila tai pannu peittää koko levyn.
Sähkövatkain
Sähkövatkaimella voit esimerkiksi vaahdottaa kakkutaikinoita tai kermavaahtoa.
Muista irrottaa sähköjohto pistokkeesta aina käytön jälkeen. Irrota myös vatkainosat ja pese huolellisesti.
Sauvasekoitin/monitoimikone
Sauvasekoitinta tai monitoimi- tai pirtelökonetta voit tarvita pirtelöiden tai sosekeittojen teossa. Muista irrottaa sähköjohto pistokkeesta aina käytön jälkeen. Pese sauvasekoittimen terä tai koneen irrotettavat osat huolellisesti.
Ajastin
Ajastin auttaa sinua muistamaan ruoan kypsymisajasta ja muistuttaa ottamaan ruoan pois uunista tai liedeltä. Ajastimena voit käyttää siihen erityisesti tarkoitettua ajastinta tai vaikka kännykkän ajastintoimintoa.
Essu
Esiliina/essu suojaa vaatteitasi ruoanlaitossa mahdollisesti tulevilta roiskeilta, tahroilta ja pölyltä.
Piirakkavuoka
Piirakkavuoka on erityisesti suolaisten ja makeiden piirakoiden valmistamiseen tarkoitettu vuoka. Piirakkavuoka on yleensä matalampi kuin tavalliset uunivuoat. Se voi olla esimerkiksi pyöreän mallinen. Piirakkavuoka voi olla esimerkiksi lasi-, alumiini-, teflon-, silikoni- tai keraaminen vuoka. Huom! Silikonivuokia käytettäessä tulee yleensä käyttää matalampia lämpötiloja ja lyhyempiä paistoaikoja kuin muita vuokia käytettäessä.
Rengasvuoka
Rengasvuoka on renkaan mallinen vuoka, jossa valmistetaan esimerkiksi kuivakakkuja. Rengasvuoka on yleensä alumiinista, teflonista tai silikonista valmistettu. Huom! Silikonivuokia käytettäessä tulee yleensä käyttää matalampia lämpötiloja ja lyhyempiä paistoaikoja kuin muita vuokia käytettäessä.
Täytekakkuvuoka
Täytekakkuvuoka on yleensä pyöreä, alumiininen irtopohjavuoka. Täytekakkuvuoka voi olla myös muun mallinen ja muusta materiaalista valmistettu. Irtopohjavuoan pohja- ja sivuosat voidaan irrottaa toisistaa, jolloin kakun käsitteleminen on helpompaa. Irtopohjavuoan avulla voidaan valmistaa myös esimerkiksi hyydytettävät kakut.
Leipävuoka
Leipävuoka on yleensä suorakaiteen muotoinen alumiinista, teflonista tai silikonista valmistettu vuoka. Siinä voi paistaa esimerkiksi vuokaleipiä tai makeita kuivakakkuja.
Muffinssivuoka
Muffinssivuoka on erityisesti suolaisten ja makeiden muffinssien leipomista varten valmistettu suuri vuoka, jossa on yleensä 6-12 koloa, joihin muffinssitaikina laitettaan. Muffinssivuoka on yleensä teflonista tai silikonista valmistettu. Yksittäisiä muffinssivuokia on myös kertakäyttöisiä paperivuokia ja pestäviä ja uudelleen käytettäviä silikonivuokia. Vuoat asetellaan esimerkiki uunipellin päälle ennen täyttämistä.
Kaulin
Kaulinta käytetään yleensä leipomisessa taikinan saamiseksi ohuemmaksi ja sileämmäksi. Kaulin voi olla esimerkiksi puinen tai muovinen.
Taikinapyörä
Taikinapyörällä voit esimerkiksi leikata kaulitusta taikinasta neliöitä tai erilaisia kuvioita.
Piparkakku- ja torttumuotit
Piparkakkumuotit ovat yleensä metallisia, muovisia tai silikonisia muotteja, joilla valmistat erimuotoisia piparkakkuja tai keksejä.
Pursotin
Pursottimen avulla voidaan esimerkiksi koristella täytekakku kermalla tai piparkakut sokerikuorrutteella. Pursottimia ja pursottimiin saatavia erimuotoisia liitinosia on saatavilla kaupoissa hyvin monenlaisia. Yksinkertaisen pursottimen esimerkiksi piparkakkujen sokerikuorrutusta varten voi tehdä myös itse leikkaamalla pakastemuovipussin kulmaan pienen reiän.
HUOM!
Lisää ohjeita työvälineisiin ja niiden pesuun ja hoitoon liittyen Marttaliittojen sivuilta.